Wednesday, August 29, 2012

İzmir, İstanbul, Ankara ve Eskişehir için en iyi Tütün Nerede Bulunur ?

Sigaraların aşırı zamlanması ve ekonominin bu denli kötü olması sigara kullananları ister istemez tütün sarmaya itiyor. Yapılan araştırmalar şu an bile paket alanların daha çok olduğunu söylese bile tütün sarma eskiye oranla %40'a varan bir artış gösteriyor. Piyasada tütün sarma makineleri cirit atıyor. Yine yapılan bir araştırmaya göre yeni sarma sigara içmeye başlayan insanların %70 inin paket almaya dönüş yaptığını da gösteriyor. Bunun öncelikli sebebi yeni başlandığı için tütün sarmasını bilinmemesi. Örneğin; fazla sıkı sardığınızda dumanı rahat çekemezsiniz yada gevşek olduğunda sigara dağılır.

Paket alanları bir kenara bırakıp tütün saranlara yardımcı olalım. Öncelikle paranıza azcık kıyın ve biraz düzgün bir sarma makinesi alın çok abartmaya gerek yok tabi ama 3-5 liralık çin mallarından uzak durun.

En önemli kısım tütün seçmek.










Tütünler yaprak halinde pek yanmazlar. Bu nedenle yanma olayını kolaylaştırmak amacıyla yaprak tütünler ince ince kıyılırlar. Kıyım enleri üç ayrı gruba ayrılır.











1- İnce kıyım: Kıyım eni 0,50-0,65 mm

2- Orta kıyım: Kıyım eni 0,70-0,85 mm

3- Kalın kıyım: Kıyım eni 0,90-1,00 mm

Kıyım eni inceldikçe:

- Sigaraların yanması kolaylaşır.

- Kıyılmış tütünlerin dolguluk niteliği artar, dolaylı olarak gramaj azalır.

- Damarlar daha ince kıyılmış olacağından halk deyimi ile odun durumundan çıkar.

- Sigaralar fazla sıkı ve katı olmaz yumuşak ve esnek olur.

- İnce kıyılmış sigaralar, sigara içinde kalan fazla hava içim çekilişinde alınan duman daha bol hava ile birlikte alınacağından içimleri daha hafif ve tatlıca olur.











Özellikle kıyılmış tütün kullananların, tütünlerini küçük naylon poşetlerde muhafaza etmeleri, poşet içlerine marul yaprağı gibi rutubet verici bir unsur eklemeleri ile normal, tavında kıyılmış tütün kullanabileceklerdir.











Renk: Adıyaman tütünü genellikle koyu sarı renginde olur. Ancak bu genel kural değildir. Farklılık gösterebilir. Sapsarı da olmayacak, olursa kükürtlüdür. Liflerin arasında yeşil renkli liflere rastlıyorsanız o tütün o senenin tütünüdür.






Kaba olmalıdır: Tütün, kütük gibi sertleşmiş ve hatta taşlaşmış olmamalıdır.











Toz oranı: Yüksek olmamalıdır. Bunu anlamak için tütün çuvalının alt katmanlarını kendiniz inceleyeceksiniz. Her tütünden bir miktar toz çıkar ama fazla olmamalıdır. Oran nedir derseniz; kendiniz karar vereceksiniz… Sonuçta toz atıktır. İçimi kötüdür içilmez. Ne kadarına musamaha gösteriyorsanız o kadar olacak. Ben bir tutam tütün salkımını elime alıp salladığımda fazla toz dökülmemesini isterim. Ayrıca yukarıda belirttiğim gibi tütün, kütük gibi sertleşmiş olmamalı ki toz oranını anlayabilesiniz. Kaya gibi olmuş tütünün toz oranı çok yüksek oluyor genellikle.











Damar oranı: Tütün de damar fazla olmamalıdır. Tütüne baktığınızda kesit olarak geniş kısımlar görürsünüz. onlar damardır. Yaprak ince olur. Damar ise daha geniş ve sanki odunu ince ince dilimlemiş gibi bir görüntüsü olur. Yetiştirilirken fazla sulanan tütün damarlı olur ve içimi iyi olmaz.











Kıyım: kişisel tercihe göre değişir. Ben orta kıyım tercih ediyorum. Bu sayede, sarılan sigara daha kaba olup arada daha fazla hava kaldığı için içimi de daha hafif ve güzel oluyor. Ayrıca yanması da güzel oluyor. Çok kalın kıyım tütünün yanması biraz daha zor oluyor ve ayrıca sert oluyor. İnce kıyımda ise toz oranı çok oluyor. Ancak tabi her zaman istediğimiz şekilde bulamıyoruz. Diğer özellikler istediğim gibi ise kıyım konusu göz ardı edilebilir bana göre. İnce, orta, kalın kıyım ise literatürde şöyle geçiyor; İnce kıyım 0,50-0,65 mm, Orta kıyım 0,70-0,85 mm, Kalın kıyım 0,90-1,00 mm… Zamanla bunlara gözleriniz alışıyor. Cetvel vasıtasıyla ölçmeye gerek yok 











Koku: Burada duman kokusundan bahsetmiyorum. Sarılmadan, kıyılmış haldeki kokusundan bahsediyorumm. Literatürde kıyılmış haldeki kokusu ile duman kokusu farklı değerlendirilir. Adıyaman Çelikhan tütünü bal gibi kokar. Bence en önemli özelliği budur. Tütün çuvalına burnunuzu eğdiğinizde buram buram bal kokusu alırsınız.











Nem oranı:  Satın alırken çok fazla nemli ya da çok kuru olmamalıdır. Çok nemli tütün çabuk bozulur. Kurusu ise sarılmaz dağılır. Her ikisi de içime olumsuz etkiler. Tütünün gerçek tadını almanıza engeldir. Özellikle kuru tütün acı olur. İdeal nem oranının en pratik anlama yöntemi, bir miktar tütünü avucunuza alın sıkıp bırakın eski haline dönüyorsa ideal nem oranı budur. Hamur gibi sıktığınız şekilde kalıyorsa fazla nemlidir. Kuru tütünü zaten avucunuza alınca anlarsanınız kıtır kıtır olur.











İzmir de en iyi tütünler Alsancak'ta pasajlarda bulabilirsiniz.. Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde sağlı sollu olarak sıralanmışlardır.

İstanbul için ise tabiki Taksim'de ki pasajlar Çiçek pasajı başta olmak üzere. Bunun yanında Eminönün'de de çok kaliteli tütünler bulabilirsiniz.

Ankara için Ulustaki Rus pazarını önereceğim.

Eskişehir için eski otogar civarındaki pasajlardan rahatlıkla bulabilirsiniz.

Yada online olarak kaliteli tütün siparişide verebilirsiniz. Siparişinizi buradan verebilirsiniz.








No comments:

Post a Comment