Sa’d bin Ebi Vakkas radiyallahu anh ölüm döşeğinde iken oğluna şöyle demiştir:
“Ey oğul! Sana benden daha iyi öğüt vereni bulamazsın!
1) Namaz kılmak istediğinde, güzelce abdest al ve o son namazınmış da, başka namaz kılamayacakmışsın gibi namaz kıl!
2) Tamahkârlıktan kaçın! Çünkü o peşin fakirliktir!
3) Kanaatkâr olmaya bak! Çünkü o zenginliktir!
4) İşinde ve sözlerinde dikkatli ol!
5) Sonradan özür dilemek zorunda kalacağın her şeyden kaçın!
6) Hayırlı olduğuna inandığın işi yap!”
Tabarani Mucemu’l-Kebir 1/142
Bunca sözün üstüne ne söylense yavan kalır. Şu dopdolu sözleri arif olan anlar. Kulağına küpe yapar. Rabbim cümlemizi o basiret sahiplerinden eylesin…
****************************************
Yazın yapılabilecek en kolay yemeklerden biri bence Patlıcan Tavadır. Özellikle Malatya’da çok sık yapılan bu yemek kızartılmadığı için hafif ve misafire gönül rahatlığıyla çıkarabileceğiniz türden..
PATLICAN TAVA TARİFİ
Malzemeler
- 500 gr. kuşbaşı veya 750 gr.kemikli kuzu eti
- 1 kg. Patlıcan
- 2 adet soğan
- 4-5 adet domates
- 3-4adet biber
- 4-5 diş sarımsak
- Biraz zeytinyağı, Tuz, çok az karabiber
Patlıcan Tavanın Yapılışı
- Patlıcanları alacalı soyup irice doğrayın. Üzerine tuz atıp en az 30 dakika bekletin.
- Kemikli etleri veya kuşbaşı etleri kızdırılmış tavada kavurup, kendi suyunu çekene kadar pişirin.
- Etleri pişirme kabının dibine serin.
- Patlıcanları yıkayıp süzün. İçine söğüş doğranmış soğanları, sarmısak ve biberleri ekleyip karıştırın. Etin üzerine serin.
- En son küp doğranmış domatesleri patlıcanların üzerine serin.
- Biraz zeytiyağı, tuz ve karabiber ekleyin. yemeğin üzerini folyoyla kapatıp fırına verin. 180 derecelik fırında 1.5 saat kadar pişirin.
- En son folyoyu alıp, 200 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika fırında tutun.
Hatırlatmalar: Bu yemeğe kesinlikle su koymuyoruz. Sadece domateslerin suyuyla pişiyor. Salça ilavesi de yapmıyoruz. Domatesler salçanın yerini alıyor.
Patlıcanlı yemek tariflerinin tamamı BURADA!
Like this:
Be the first to like this.
No comments:
Post a Comment