Sunday, August 12, 2012

Patlıcan Tava Nasıl Yapılır?


Sa’d bin Ebi Vakkas radiyallahu anh ölüm döşeğinde iken oğluna şöyle demiştir:


“Ey oğul! Sana benden daha iyi öğüt vereni bulamazsın!
1) Namaz kılmak istediğinde, güzelce abdest al ve o son namazınmış da, başka namaz kılamayacakmışsın gibi namaz kıl!
2) Tamahkârlıktan kaçın! Çünkü o peşin fakirliktir!
3) Kanaatkâr olmaya bak! Çünkü o zenginliktir!
4) İşinde ve sözlerinde dikkatli ol!
5) Sonradan özür dilemek zorunda kalacağın her şeyden kaçın!
6) Hayırlı olduğuna inandığın işi yap!”
Tabarani Mucemu’l-Kebir 1/142


Bunca sözün üstüne ne söylense yavan kalır. Şu dopdolu sözleri arif olan anlar. Kulağına küpe yapar. Rabbim cümlemizi  o basiret sahiplerinden eylesin…


****************************************


Yazın yapılabilecek en kolay yemeklerden biri bence Patlıcan Tavadır. Özellikle Malatya’da çok sık yapılan bu yemek kızartılmadığı için hafif ve misafire gönül rahatlığıyla çıkarabileceğiniz türden..


PATLICAN TAVA TARİFİ


 Malzemeler


  • 500 gr. kuşbaşı veya 750 gr.kemikli kuzu eti

  • 1 kg. Patlıcan

  • 2 adet soğan

  • 4-5 adet domates

  • 3-4adet biber

  • 4-5 diş sarımsak

  • Biraz zeytinyağı, Tuz, çok az karabiber


Patlıcan Tavanın Yapılışı


  • Patlıcanları alacalı soyup irice doğrayın. Üzerine tuz atıp en az 30 dakika bekletin.

  • Kemikli etleri veya kuşbaşı etleri kızdırılmış tavada kavurup, kendi suyunu çekene kadar pişirin.

  • Etleri pişirme kabının dibine serin.

  • Patlıcanları yıkayıp süzün. İçine söğüş doğranmış soğanları, sarmısak ve biberleri ekleyip karıştırın. Etin üzerine serin.

  • En son küp doğranmış domatesleri patlıcanların üzerine serin.

  • Biraz zeytiyağı, tuz ve karabiber ekleyin. yemeğin üzerini folyoyla kapatıp fırına verin. 180 derecelik fırında 1.5 saat kadar pişirin.

  • En son folyoyu alıp, 200 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika  fırında tutun.

Hatırlatmalar: Bu yemeğe kesinlikle su koymuyoruz. Sadece domateslerin suyuyla pişiyor. Salça ilavesi de yapmıyoruz. Domatesler salçanın yerini alıyor.



Patlıcanlı yemek tariflerinin tamamı BURADA!


Like this:

Be the first to like this.

No comments:

Post a Comment