Saturday, August 4, 2012

Modern Ev Dekorasyon Modelleri

-
15 okunma
Yazan
Ulaş
Ağustos 3, 2012









Hint kültürü dünyanın en eski ve en zengin kültürlerinden biridir. Hint tarzı ev dekorasyonu canlı renkleri, el işçiliğini, ahşap oymacılığını ve göz alıcı desenleri barındırır. Hintli kadınların giysilerini, takılarını, kınalarını göz önüne getirince yaşam alanların da bu kültürün etkilerinin nasıl olacağını tahmin etmek zor değil.



Hint tarzı ev dekorasyonunda göze ilk olarak parlak ve canlı renkte duvarlar çarpar. Turkuaz, kırmızı, turuncu, yeşil ve altın rengi gibi daha çok aksesuarlarda görmeye alışık olduğumuz renkler bu tarzı uygularken bir odanın geneline yayılır. Geniş alanlarda koyu ve göz alıcı renkler kullanılması oldukça yaygındır.



Hindistan’ın rengarenk kumaşları ev tekstilinde de öne çıkar. Hindistan’ın ipeği, işlemeleri meşhurdur. Çarpıcı renklerin kullanıldığı rengarenk yatak örtüleri ve yastıklarla yatak odasına bu kültürü taşıyabilirsiniz. Yatak odası dışında özellikle renkli ve işli yastıkları kullanarak salonu da süsleyebilirsiniz. Süslemek dedik ama yanlış anlaşılmasın. Yumuşak yastık ve kumaşlarla çevrili olmak sadece dekoratif açıdan değil rahatlık adına da önemlidir. Hint tarzı tüm ihtişamına karşın rahatlığı ön planda tutar.



Bu renk cümbüşü içerisinde yolunuzu bulmak ve odayı kaosa sürüklenmekten kurtarmak için mobilya ve aksesuarları simetrik olarak yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Mobilya demişken koyu renk ahşap ve işçiliği ile göz dolduran mobilyalar bu tarza uygundur. Pirinç, bakır benzeri aksesuarlarla mobilyaları tamamlayabilirsiniz.



Modern bir yemek odasının Hint işi aynalı bir dolap ve tavandan sarkan fener avizelerle nasıl da bir anda doğunun gizemli havasına büründüğüne şahit oluyorsunuz. Sandalye minderleri ve desenli halı ile odanın geneline Hint esintisi hissediliyor. Bu örnek çok hoşuma gitti çünkü birkaç parça ile çağdaş bir odada bile en iddialı temalardan birini uygulayabileceğimizi gösteriyor.



Yukarıdaki fotoğraf Hindistan’daki bir evin fotoğrafı. Madem ilham almak istiyoruz bu ülkedeki evlerin içi nasıl görmek fena olmaz. Tabii bu fotoğraf kimseyi yanıltmasın. Hindistan oldukça kalabalık bir nüfusu barındıran, gelir düzeyine bağlı olarak insanların birbirinden oldukça farklı yaşam biçimleri sürdürdükleri bir ülke. Batının modern tarzının uygulandığı villalarda yaşayanlar da var, tek oda barakalar da yaşayanlar da. Fotoğraftaki oda, burada sözünü ettiğimiz çoğu özelliği barındırdığı için buraya almak istedim.



Bu kez Hindistan’da değil Amerika’da yer alan ve Hint tarzında dekore edilmiş bir daire görüyorsunuz. Canlı renkler, bolca yastık, altın rengi aksesuarlar, heykeller ve desenli perdeleriyle bu renkli tarzın Hindistan’a oldukça uzak bir ülkede nasıl başarıyla uygulandığının güzel bir örneği.  Zemin dekorasyonunda ahşap, beton ya da taş zemini çıplak olarak kullanmaktansa renkli ve hatta desenli halılardan, kilimlerden yararlanmanız Hint tarzı ev dekorasyonuna daha uygundur.

No comments:

Post a Comment